Rädda Barn

Att skriva boken RB

Det var antagligen både oundvikligt och förutsägbart att det skulle bli en bok i skolmiljö. Jag har trots allt tillbringat närmare femtio år i skolan, och många av dessa år har varit präglade av irritation över sakernas tillstånd. Det som främst har avhållit mig är att jag alltid varit skeptisk mot självupplevd fiktion – ja, KarlOve, jag menar dig – men när en mig närstående pojke nästan blev ihjälslagen på en skola där jag en gång jobbade, och när jag därefter fick klart för mig hur kass samhället numera är på att hantera skadade och skadande barn blev det text.

Det började som en novell, publicerad i Borås Tidning vid nyåret 2012-13, och fortsatte med forskning, intervjuer och påläsning. Jag ville rikta och uttrycka min vrede, jag ville om möjligt förstå. Jag ville dessutom ge Andreas Falck en snyggare avslutning än den han fått i Jobs Bok. När jag på våren 2013 satte mig med ett alldeles nyinköpt kollegieblock och en jungfrulig Pilot Fineliner skrev berättelsen i stort sett sig själv. Pojkarna dök upp som om de alltid funnits i mitt huvud, Marie Miller uppstod som om jag kände henne personligen. Andreas röst var stabil och tydlig i mitt inre öra.

Jag fick privilegiet att bo borta i perioder (Cheers, Sue Forbes Booth at Anam Cara, Ireland. Gràcies a todos a Can Serrat, Catalunya) så förstaredigeringen gick snabbt. Jag skickade in och förlaget gillade. Men de ville kapa texten, som vanligt. Som vanligt gjorde det ont, som vanligt blev boken bättre av kapandet. Som vanligt var det svårt att genrebestämma boken; den här gången lät vi bli. Som vanligt har jag just nu ingen aning om vad jag skapat, men en dag skall jag antagligen kunna läsa boken som läsare och få en åsikt. Till dess överlämnar jag det jobbet åt andra.

Rädda Barn redigerades än en gång av ljuvliga Katarina Ehnmark Lundquist och omslaget formgavs av Jens Magnusson.

Mottagningen

Rädda Barn utkom i början av november 2014, och möttes i hög grad av samma tystnad som drabbat andra nya böcker i en tid då kulturavdelningar lagts ner och recensioner gömdes i e-versioner av dagstidningarna. Så småningom började dock recensioner dugga in.

De tidningsrecensioner som i dagsläget finns tillgängliga på publika webben är Expressen – GT – KvP och bakom betalväggar finns resten. Här finns de i pdf-format.

Bibliotekstjänst recensent hyllade boken och SvT sade såhär.

I bloggvärlden såg det bland annat ut såhär.

Lust att provläsa? Titta här.