det nionde livet

 

Att skriva boken.

När jag var klar med Falcktrilogin tänkte jag ta en paus. Sedan ville jag skriva något annorlunda. Det tog tid. Det tog år. Det blev inte så mycket skrivet. Än mindre utgivet.

Men så en dag hörde Bia Sigge från storytel original av sig. Hon föreslog ett möte. På tåget upp till Stockholm satt jag och försökte hitta ett sätt att limma ihop ett antal berättelseflisor jag hade liggande, och när jag kom fram visste jag vad jag ville göra. Jag ville skriva om sjukdom, om brott, om ett samhälle på väg mot privatiseringens helvete. Jag ville skriva om kattor och en kvinna som bor i kustbandet. Pitchen fungerade och under en period var berättelsen på väg att bli ett ljudboksoriginal, men det uppstyrda formatet skavde, så jag tog med mig manus till vännerna på Bonniers. De gillade premissen, vi jobbade vidare, men efter närmare två års tvekan och mycket bearbetning beslutade cheferna sig för att inte satsa. Jag gick då vidare till Southside stories och kom hem. Det var en sällsamt lucidober upplevelse.

Att skriva boken kändes som ett vågspel. Jag var osäker på om jag kunde anlägga en kvinnas perspektiv och använda hennes röst på ett trovärdigt sätt. Jag hade ingen aning om hur en katta ser på världen. Jag visste att jag befann mig i genrens utkanter och var osäker på om det var bra eller dåligt. Jag skrev om en stad jag kände väl, men där jag inte var infödd och varje vändning kunde innebära att någon verklig person blev oförskyllt utpekad – Varberg är inte större än så. Jag skrev för en publik som jag knappt trodde existerade.

Men det gick bra. Det blev en bok, en riktigt bra bok, tack vare ett antal människor. Jag tackar dem i boken. Den person jag missade: Niklas Lindblad som gjorde det ögonfångande omslaget.

Framtiden? Del tre i trilogin är utvecklad och ligger för läsning. Del två är invecklad och ligger i mina tekniska och biologiska hårddiskar. Bakvänt, men på sitt sätt typiskt för den här vrenskande berättelsen.

Mottagningen

Tanken var att släppa boken på bokmässan 2020. Men bokmässan blev inställd. Sedan var tanken att släppa boken med ett större party. Men partyt blev inställt. Så boken sipprade ut i media och boklådor och strömningssajter. Akademibokhandeln valde ut den till serien Låna & läs, biblioteken högg som gäddor efter en lysande recension på Bibliotekstjänst. Recensenterna var mycket positiva.

Några recensioner:

Vi Läser

Gota media 

Kapprakt

dast magazine

Lust att provläsa? Klicka här